Nu skal vi i arbejdstøjet

Ulla Dræbye formand for Gribskov Vest

Først og fremmest håber jeg, at I fortsat nyder sommeren. Det har jo været skønt at holde ferie ovenpå den lange valgkamp. Vi kan så afgjort være stolt af vores indsats her i Gribskov, og når valget så ender ud med Mette Frederiksen som ny statsminister, så kan det ikke være bedre. Også en flot post til Nick Hækkerup som Justitsminister.

Jeg håber, at hvis nogen – både i Øst og Vest – har lyst til at deltage i støtteudvalgene, der knytter sig til fagudvalgene, at de så kontakter f.eks. det enkelte byrådsmedlem, der arbejder med området.

Nu skal der trækkes i arbejdstøjet. Først og fremmest er det budgettet for 2020, der fylder. Som vi alle kan læse i aviserne, skal der spares ca. 60 mio. kr. Man har lyst til at sige igen, igen…. Det bliver en svær øvelse for vores politikere. Vi må bare støtte op om dem så meget som muligt, selvom det kommer til at gøre ondt flere steder.

Stram økonomi svækker udviklingen

Af Carsten Eriksson formand for Gribskov Øst
Som bekendt indgik vi jo sidste år i.f.m. konstitueringen, at kommunens økonomi den gang skulle strække sig over 2 år for derigennem at kunne tilrettelægge et bedre budget og regnskab. Regnskabet i år vil komme til at vise et underskud. Det vil desværre svække vores muligheder for at ”få drev” i vores kommune. Det endelige tal får vi jo først sidst på året eller lige i starten af næste år. Vi skal nok ikke forvente megen hjælp i KL (Kommunernes Landsforening) til at løse den problematik.

Desværre ser vores muligheder for at løse nogle af vores kommende økonomiske udfordringer skidt ud. Vi står overfor en besparelse (har nu hørt det ord i 25 år ved hver budgetlægning) på ca. 60 mio.. Dertil skal lægges et ukendt millionbeløb ved etablering af en kommunal hjemmepleje.

Da vi igennem 15-16 års besparelser er nået ”ind til benet” – oven i købet er ved at gnave i benet – er der ingen tvivl om, at vi er nået dertil, hvor vores velfærd ikke bare er under pres, men vil blive reduceret på mange områder. Og her kommer så det svære valg for os socialdemokrater: ”hvad vil vi være med til at bære igennem – for så senere at stå til ansvar overfor vores vælgere og andre borgere i.f.t. vores valgprogram ?”. Vi har lavet en aftale om et to-årigt budget og regnskab, som binder os for året 2020 – altså et underskud i år på 20-30 mio. samt et underskud på 60-80 mio. i 2020, selvom vi finder en reduktion for året 2019.

På et orienteringsmøde for byrådet og særlige valgte partimedlemmer forleden på Rådhuset blev det uendeligt klart, at Udligningsordningen mellem kommunerne er den store synder på kommunernes budgetter og regnskab. Alene Gribskov skal aflevere 330 mio.  til eksempelvis Ishøj, Brøndby, Mors og Lollands kommuner, selvom disse kommuner har en større ydelser til borgerne for ældre og børn end Gribskov. Det er fuldkommen galimatias, hvilket jeg så også igen i år vil påpege overfor vores statsminister på den kommende kongres – ligesom sidste år. Der skal laves en helt ny udligningsmodel.

Hvis jeg må fremkomme med et enkelt ønske til budget 2020, skal jeg fremføre følgende: Ved Gribskov Gymnasium er der opført en form for studenter-/ungdoms-boliger til en del ”veletablerede unge”. For mig vil det være naturligt, at vi investerer i andre unge mennesker i kommunen med ungdomsboliger, så vi kan fremme en lyst til, at ungen kan tage en uddannelse af anden art end gymnasiet, samtidig med at de har råd til at flytte hjemmefra.

Foreløbige mødedatoer i Gribskov Øst:

Åbne bestyrelsesmøder i lokale 219 i Gillelejehuset på Birkevang fra 19,00-21,00 –

23. september – 28. oktober – 18. november

Andre Østarrangementer og aktiviteter vil blive udsendt i A-posten.